Saturday, July 4, 2020
Home|Iran|Islam|Persian Language|FAQ|Contact Us|Links|Sitemap
Login
Emri i përdoruesit :   
Fjalëkalimi :   
 
Captcha:
[Antarësim]
Vote
Votimi është jashtë funksionit
Visitors` Statistics
 Vizitor i kësaj faqe : 2239219
 Numri i viziorëve të ditës së sotme : 265
 Totali i vizitorëve : 2629284
 Vizitorët online : 1
 Koha e vizitës : 1.6093
i zgjedhur

..
.
.
.
.
معرفي فصلنامه پرلا
.
آموزش آنلاین زبان فارسی
..

Clock
News > Botohet numri 2 i vitit 2009 i revistës shkencore dhe kulturore “Perla”


  Printo        Dërgoja miqve

Botohet numri 2 i vitit 2009 i revistës shkencore dhe kulturore “Perla”

Doli nga botimi numri 2 i vitit 2009, i revistës shkencore, kulturore “Perla”, botim i Fondacionit Kulturor “Saadi Shirazi” me qendër në Tiranë. E drejta e botimit i takon Fondacionit Kulturor “Saadi Shirazi”. Drejtor i revistës është z. Shahrouz Falahatpisheh, ndërsa kryeredaktor është prof.dr Shaban Sinani.
Revista “Perla”, është një revistë shkencore, kulturore dhe studimore në fushat, iranologji, albanologji si dhe trajton marrëdhëniet kulturore midis dy vendeve në gjuhën shqipe. Në kopertinën e pasme të këtij numri, janë publikuar një pjesë e botimeve të Fondacionit Kulturor Iranian “Saadi Shirazi”, që prej themelimit të tij.


   


Në këtë numër do të lexoni:


Pasqyra e lëndës
LIDHJET KULTURORE SHQIPTARO-IRANIANE
Dora D'Istria Persia dhe Turkestani  .......... 5
Poezi nga Shamsi Tabrizi  ................. 11
Hajri Shehu Shënime gjuhësore për Kur'anin  ............. 15
Sadik Mehmeti Dorëshkrime orientale në arkivat e Kosovës  ......  21
Edlira Osmani Ndikime të kulturës iraniane në Shqipëri  .............  32 ALBANOLOGJI


Ali Xhiku Histori e letërsisë shqipe apo histori e letërsisë shqiptare  ......  39
Xhevahir Spahiu "Zoti" i Serembes  ........  44
Shaban Sinani Qyprillinjtë shqiptarë në eposin boshnjak  ............  50
A. P. Nikolaskaja Tradita gojore dhe shkrimi te shqiptarëte  Ukrainës ............ 65
Muin Çami Qëndrimi i shqiptarëve ndaj pushtuesve gjatë
Luftës së Parë Botërore  ............  72IRANOLOGJI


E. G. Browne Literatura persiane në Perëndim  ........... 83
Mohsen Vështrim kalimtar mbi jetën dhe veprën e Dehkan Farsi poeteshës iraniane Parvin Etesami  ........  88
Abbas Ekbal Kontributi i qytetërimit antik iranian ndaj "Rrugës  së Mëndafshit"  ......... 93
Sh. Falahatpisheh Histori e kinematografisë iraniane  ......... 97


Pasqyra e librave “Armë dhe parzmore”, Manouchehr Moshtagh Khorasani, Teheran 2009 (Migen Sulaj) ......... 105
“Perandoria e harruar”, John Curti dhe Nigel Tallis (A. Qiriazi) ............. 107
“Teoria e drejtësisë”,  Muhammad Hussein Xhamshidi, Tiranë 2009 (Gjergj Sinani) . .......... 108
“Shenja të zotit në drurin e ullirit” Muhamed Trepçi, Tiranë, 2008 (Monika Stafa) ............ 117
“Një hyrje në artin islamik pers”, Mahnaz Shajestehfar, Tiranë 2009 (Ledio Demolli) ........ 121
“Dictionarium latino-epiroticum, Romae 1635”, Bardhyl Demiraj, Shkodër 2008 (Anila Omari) .......125
“Himni kombëtar shqiptar dhe tradita himnodike europiane”, Mbrojtje disertacioni, V. Karakaçi (Ymer Çiraku) ..........131
"Të gjithë duan të dinë se kush ishin stërgjyshërit e shqiptarëve", Muzafer Korkuti (Murat Gecaj) ....... 133


Kronika kulturore
Kronikë e Takimit Kulturor “Drejtësia në këndvështrimin e Imam Khomeinit” ku promovohet libri “Teoria e drejtësisë” (kronikë analitike:
               • DVD, dokumentar rreth jetës, veprës dhe mendimit të Imam Khomeinit
               • Përshëndetje e Ambasadorit të R.I. të Iranit doktor Ekbali Zarch,
               • Përshëndetje e drejtorit të Fondacionit "Saadi Shirazi" z. Falahatpisheh
               • Diskutimi i z. Bedri Bylyku (Besa Vila) .............. 139
“Saadi Shirazi”, konferencë kulturore në Fier (Niko Lirëza) ........... 144
Konferenca e parë shkencore për terminologjinë gjuhësore sot (Agron Duro) ............ 148
Geni pers i familjes së vjetër tiranase Turdiu (Naim Zoto) .............. 153


Pasqyra e lëndës (persisht) ....................159 


2009/10/23    /    Numër : 541254    /    Numri i shikimeve : 1894